את השם מיכל קיסוס-הרצוג לא בטוח ששמעתם, אבל על מערכת התשלומים 'פפר', הבנק הדיגיטלי של בנק לאומי כנראה שכן.
קיסוס-הרצוג, שימשה מנכ"לית פפר ב- 3.5 שנים האחרונות ופוטרה לאחר שמנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, העריך כי היא מועמדת מובילה לתפקיד מנכ"לית חברת האשראי ישראכרט, גוף מתחרה.
כשזומנה לשימוע נדרשה להתחייב ללאומי לשנה נוספת. היא סירבה ופוטרה. אגב, לפי הפרסומים הוכחש שניהלה מו"מ עם ישראכרט או שנעשתה אליה פניה מישראכרט, כך שככל הנראה מדובר בהשערות, מה שיכול להוות בעיה להצדקת הפיטורים.
אבל, בהנחה שנעשתה פניה – האם הפיטורים לגיטימיים?
מה הייתם עושים לו היה נודע לכם שעובד בכיר שלכם מתעתד לעבור לגוף מתחרה?
עקרונית, במשרת אמון כזו בכירה, כשמתגלה למעסיק שעובד מחפש חלופה תעסוקתית אחרת, זה יכול ליצור משבר אמון, ומשבר אמון יכול להוות סיבה לגיטימית לפיטורים. לגיטימי גם שמעסיק ידרוש מעובד בכיר להתחייב לשנה נוספת, ואם המנהל מסרב- משבר האמון יעמיק.
האם מותר לאסור על העובד לעבור לגוף המתחרה?
במקרה של המנכ"לית הבכירה, קובע חוזה העבודה כי עליה לקיים 6 חודשי הודעה מוקדמת + 3 חודשי צינון, כלומר 9(!) חודשים בהם לא תוכל לעבוד בגוף מתחרה. פגיעה דרמטית בזכותה לחופש העיסוק, זכות יסוד. האם תקופת מניעה של 9 חודשים היא לא מוגזמת מדי ומהווה פגיעה שאינה לגיטימית?
והאם בנסיבות אלה על בית הדין לעמוד על קיומו של חוזה העבודה? (כאשר צד לו היא עובדת בכירה ולא 'מוחלשת' שוודאי התייעצה טרם חתימה או לכל הפחות ניתנה לה האפשרות).
התשובות תלויות נסיבות, ובנסיבות של עובד במשרת אמון בכירה ומיוחדת, מגבלת אי התחרות מקבלת משקל אחר. הרבה יותר משמעותי מיתר העובדים.
תניית אי תחרות היא תניה לגיטימית לחלוטין, הבטן הרכה של כל עסק. עובד שיתחרה בעסק ויגזול ממנו סודות מסחריים או לקוחות או עובדים, יכול לפגוע בו אנושות וסיכוי גדול שבית הדין יכבד את הסעיף.
יחד עם זאת, אופן המגבלה ותקופת אי התחרות חייבים להיות סבירים ומותאמים מבחינת משך הזמן ומעמד העובד.
כך, שלפני קביעת התניה בהסכם, ועל מנת שבית הדין יכבד אותה, שאלו את עצמכם:
האם מדובר במשרת אמון בכירה ?
האם העובד הוסמך לקבוע מדיניות בחברה ?
כמה חשיפה יש לעובד לסודות העסק ?
ככל שיהא בכיר יותר – תניית אי התחרות, מבחינת המשך שלה והחומרה שבה, תהא לגיטימית יותר.
אשר לתקופת ההודעה המוקדמת, אין קשר בינה לבין תניית אי התחרות. תקופה זו נועדה להיטיב עם העובד ולאפשר לו לקבל משכורת בזמן כשהוא מחפש עבודה אחרת, ולמעסיק מנגד לאתר עובד חלופי לתפקיד. מטרת הסעיף אינה 'צינון' או אי תחרות וחשוב לא לערבב בין שני אלה.
מצאתם ענין בדיוור זה?
נהדר! שתפו אותי ופנו אלי בכל שאלה וסוגיה בנושא
הילה
וואטאפס, טלגרם טלפון….